Annette de Boer-Idema

Annette de Boer-Idema groeide op tussen de paarden en de ponys. Annette's vader was dierenarts en groot paardenliefhebber. Altienus Idema was ruim 25 jaar actief in de Paardensportcommissie. Samen met de groep van 12 organiseerde hij jarenlang in de rol van voorzitter het grootste eendaagse concours van Nederland: het CH Buitenpost. Annette haar moeder Matty Idema-Feitsma was jarenlang actief in de Z-dressuur. Zij staat Annette nog steeds bij met raad en daad. Samen met haar zussen reed Annette van jongsaf aan met de ponys zowel springen als dressuur op ZZ en Z2 niveau.

Annette haalde haar HAVO diploma en vertrok naar Groningen om daar biotechnologie te studeren aan de HLO. Ondanks haar HBO-diploma trok de paarendewereld haar meer en Annette volgde daarom de ORUN instructeursopleiding in de richting Allround. Met dit diploma op zak gaf ze les binnen diverse verenigingen en aan heel veel diverse individuele ruiters en amazones.

In deze periode liep Annette stage op de stallen van Anky van Grunsven in Erp. Op dat moment was ook Hans Peter Minderhoud als intern stagiar in de stallen van Anky actief. Van deze stage bij Anky heeft Annette veel kennis opgedaan die ze nog steeds toepast bij het opleiden en trainen van haar paarden en het instrueren van haar lessers.

Annette werkte ook jaren samen met longeergoeroe Lammert Haanstra op het Friesch Paarden Centrum in Drachten bij de merrietesten. Lammert bracht haar alle finesses van het longeren bij en bovendien deed ze in deze periode heel veel kennis en ervaring op over het trainen en opleiden van jonge paarden.

 In de loop der jaren is Annette zich in de wedstrijdsport met name gaan specialiceren in de dressuur. Zij kreeg instructie van onder anderen Eddy de Wolff van Westerrode, Jacques Laarakkers, Herman Wientjes, Jan Enne Kloosterboer en Jan Willem Voorn. Van al deze toppers uit de dressuursport heeft Annette specifieke kennis en vaardigheden opgedaan. Annette heeft tientallen paarden opgeleid t/m Z2 dressuur, reed een aantal friese dekhengsten (oa Riepke, Leffert, Sierk, Tsjeard en Ait) in de wedstrijdsport en was met de zelfgefokte hengst Frappant (v. Sovereign Bill) actief op Prix st George en Intermediair niveau in de nationale dressuur. Annette is vier-voudig Fries kampioen in de hoogste dressuurklasse de Z2 en ook nog meerdere malen in diverse andere klasses.

Sinds de oprichting van dBI Stables in 1998 heeft Annette tientallen stagiaires en hulpen begeleid bij hun opleiding in de paardensport. De doelstelling van Annette is om het maximale uit iedere stagiair te halen binnen de talenten die ze hebben. Annette geniet er van als onervaren jonge meiden na hun stage de Wilma hoeve verlaten met een stevige dosis zelfvertrouwen en een rugzak vol met kennis, vaardigheden en ervaring. Iedereen die graag wil leren en bereid is daar aan te werken is van harte welkom als stagiair op de Wilma hoeve.

Het keuringsklaar maken van paarden is de specialiteit van Annette. Annette's uitgangspunt bij het opleiden van (jonge) paarden is dat elk paard zijn eigen karakter en talent heeft en dus elk paard een eigen aanpak vergt. Hierbij is de combinatie van goede voeding en de juiste dosering in de training van cruciaal belang. En daarbij is het Annette's  filosofie dat kwaliteit altijd voor snelheid moet gaan.